• Jeseň pani bohatá

          •                                                                       „ Jeseň pani bohatá, farbí stromy do zlata...“

             

                 Výchovno-vzdelávací proces na našej škole v tomto období babieho leta obohatila aj pestrá názorná  paleta zážitkových aktivít v rámci cudzích jazykov a výtvarnej výchovy.

                 Žiaci 1. a 2.ročníka potešili svojimi vedomosťami nielen učiteľov, ale aj prítomných rodičov, ktorých aj zapojili do hravých aktivít  na otvorených hodinách anglického jazyka. Žiaci 3. a 4.ročníka   využili  pekné počasie a hodiny anglického jazyka si na školskom dvore spestrili  splietaním pavučín babieho leta formou otázok a odpovedí. Inšpirovaní slnečnými lúčmi a farebnou prírodou si okrem iného precvičovali pomenovanie farieb v anglickom jazyku.

                 Nezaháľali ani žiaci druhého stupňa. Naši  usilovní piataci spolu s pani A. Remešníkovou   vyrábali dekorácie servítkovou technikou. Žiaci 6.A tiež  predviedli svoju tvorivosť na hodinách výtvarnej výchovy a pri príležitosti Mesiaca úcty k starším zhotovili pekné pozdravy a darčeky pre svojich starých rodičov. Žiaci 7. až 9.ročníka, ktorí navštevujú hodiny ruského jazyka,  sa zapojili do celoslovenskej  súťaže  ilustrácií  k rozprávke A. Tolstého  „Zlatý kľúčik“ a v týchto dňoch zrealizovali aj tvorivú dielňu. 

              Všetci sa tešíme z tvorivých myšlienok  a aktivít našich žiakov a sme radi, že naša škola je pre nich  slovami  J.A.Komenského „miestom ľúbezným, vábiacim oči vnútri a aj zvonku“.

                                                                                                                                        Mgr. Marta Jančíková

          • Deň jablka

          • Iste viete, že existuje Deň jablka, pretože každý rok na našej škole venujeme jeden deň, niektoré vyučovacie hodiny tomuto ovociu. Jabĺčka si takýto deň zaslúžia, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia a sú typickým slovenským ovocím. Azda neexistuje záhrada alebo sad, v ktorom by sa toto obľúbené ovocie nenachádzalo...

                 Aj tento rok nebol výnimkou. V piatok, 21.októbra, sme si ho uctili oslavou jablka na oboch stupňoch našej základnej školy. Čakal nás kopec zábavy, poučenia, hravého učenia, strúhania a šúpania jablka, ochutnávky a mnoho rozhovorov o význame jablka pre naše zdravie. Na hodinách informatiky na druhom stupni žiaci vytvárali jablkové prezentácie.

                 Žiaci pracovali v skupinách, plnili rôzne úlohy – Jablková abeceda, Jablkové pexeso, Jablková oberačka, Jablkové hádanky a mnoho iných. Čo bolo iné ako po minulé roky, tento rok mali žiaci 4.A aj pozorovateľov a pomocníkov – rodičov a starých rodičov, ktorých si na tento deň pozvali. Radi sa do plnenia úloh zapojili a svojim ratolestiam ochotne pomáhali.

                 Veľmi nás teší, že sme sa do tejto ovocnej aktivity zapojili, čím sme nenásilne, hravo a najmä zdravo podporili u detí konzumáciu tohto zdravého a chutného ovocia. Žiaci si tento deň veľmi užili, veď predsa maškrtiť sa dá aj zdravo...

             

            Mgr. Jana Straniaková

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

          • Pri príležitosti Svetového dňa výživy 16.10.2022, sme na našej škole vyhlásili Týždeň zdravej výživy od 10.10.2022 – 14.10.2022. Pre žiakov sme si pripravili aktivity, ktoré boli zamerané na zásady správnej výživy. Hodiny biológie si žiaci spestrili vyrábaním kuchárskej knihy, ktorá bola plná zdravých a inšpiratívnych receptov. Každý žiak prispel do kuchárskej knihy jedným zo svojich domácich receptov. Podmienkou bolo, aby recept obsahoval ovocie alebo zeleninu z domácej záhradky. Súčasťou zážitkového učenia na druhom stupni bola hodina organoleptického hodnotenia ovocia, na ktorej mali žiaci možnosť ochutnávať a hodnotiť ovocie podľa jeho vzhľadu, chuti, vône. Na hodinách prvouky a prírodovedy žiaci prvého stupňa obdivovali krásy jesennej prírody a tešili sa zo šuchotu lístia pod nohami. V poobedňajšom čase sme vyrábali tekvičky, zbierali gaštany a šišky, ktoré sme maľovali na výrobu jesenného venca. V priestoroch školy sme sa všetci mohli ponúknuť z Jablkového bufetu, ktorý „ponúkal“ krásne zdravé jabĺčka. Tie padli vhod na zahnanie hladu, ale aj ako vitamínová bomba. Žiaci si mohli na jabĺčkach pochutnať kedykoľvek cez prestávku. Súčasťou bufetu bola aj nástenka s tematikou výživy, ktorá mala nielen informatívny, ale aj estetický a výchovný charakter.

                                                                                                                      Mgr. Alena Engelová a pedagogické asistentky

          • Základy podnikania - Peniaze

          • V týchto dňoch sa žiaci 5. a 6.ročníka našej školy zapojili do programu ekonomickej výučby žiakov základných škôl pod názvom Základy podnikania. Daný program zastrešuje nezisková vzdelávacia organizácia JA Slovensko, n.o., ktorá je členom skupiny Junior Achievement Worldwide. Cieľom programu je žiakom piateho a šiesteho ročníka základnej školy ponúkať prvý pohľad do podnikateľského sveta a sveta základnej finančnej gramotnosti. Program je rozdelený do piatich tém : Peniaze, Organizácia, Manažment a povolania, Výroba a Marketing. Každú z týchto tém, budeme so žiakmi na hodinách matematiky postupne prechádzať a vytvárať jednotlivé výstupy. Prvou témou, ktorou sme daný program začali, bola téma PENIAZE. Pri tejto téme sa žiaci oboznámili a naučili používať pojmy príjmy, výdavky a rodinný rozpočet. Vedeli rozoznať, ktoré príjmy patria do skupiny pravidelných a ktoré do nepravidelných, ktoré výdavky sú potrebné k fungovaniu rodiny a ktoré sú vedľajšie, kde vieme aj ušetriť, ak sa niečoho vzdáme, čo nie je potrebné pre fungovanie našej rodiny. Žiaci si na hodine vyskúšali vytvoriť rodinný rozpočet fiktívnej rodiny, ktorá sa snažila nájsť financie na nový bicykel pre dcéru. Dokonca si zahrali aj rolu mamy, otca, dcéry a syna v takejto rodine a tak priblížili situáciu danej rodiny svojim spolužiakom. Tiež sa naučili rozoznať aké typy rozpočtov máme a tiež kde a ako pri financiách dokážeme ušetriť. Tešíme sa ako sa pustíme spoznávať nové pojmy v oblasti Organizácie, ktorá je ďalšou témou daného programu zameraného na rozvoj finančnej gramotnosti na školách.

            Ing. Terkošová

             

          • Exkurzia v priestoroch VLM Kamenica nad Cirochou

          • Naši deviataci sa vo štvrtok 20. 10.  2022 zúčastnili exkurzie v priestoroch VLM Kamenica nad Cirochou. Súčasťou exkurzie bolo nielen predstavenie závodu, ale najmä stretnutie so zamestnancami VLM, ktorí žiakom veľmi ochotne a pútavo priblížili prácu lesníka a lesného robotníka. Počas neformálnej besedy sa chlapci i dievčatá dozvedeli aké požiadavky sú kladené na zamestnancov týchto profesií, čo je náplňou ich práce, kde môžu študovať ak si do budúcnosti vyberú takéto zameranie a mnoho iných zaujímavostí. Zároveň si spolu s lesníkmi zopakovali vedomosti z biológie o lesných drevinách a zoznámili sa s niektorými aspektmi poľovníctva. 

                                                                                                               Mgr.  Alena Engelová

          • Po stopách histórie

          • Začiatkom októbra sa na našej škole opäť naplno rozbehla krúžková činnosť. Tak ako minulý školský rok aj tento sa žiaci pod vedením pani učiteľky z krúžku "Po stopách histórie" rozhodli objavovať a spoznávať históriu z nášho okolia.

            V utorok 18.10. sme sa vybrali do mesta Humenné spoznávať sakrálne pamiatky. Navštívili sme národnú kultúrnu pamiatku Kalváriu, zastavili sme sa na humenskom cintoríne pri pomníkoch padlých vojakov z druhej svetovej vojny a pokračovali sme k dominantnej pamiatke mesta - Kostola Všetkých svätých, postaveného v gotickom štýle zo 14. storočia. V meste nás zaujali aj voľne prístupné malé knižnice, do ktorých sme nahliadli. Žiaci ocenili ich praktickú využiteľnosť. Obohatení novými zaujímavosťami sme exkurziu ukončili malým občerstvením v pizzerii.

            Mgr. Rovňáková

          • Svetový deň duševného zdravia

          • Tento týždeň sme si na hodinách OBN pripomenuli Svetový deň duševného zdravia. Žiaci tvorivým aktivitami zdôraznili potrebu starať sa nielen o svoje telo ale aj dušu. Získali tak návod, ako si môžu zlepšiť svoje duševné zdravie. Ako sa hovorí - smiech a úsmev lieči a pri duševnom zdraví to platí dvojnásobne.

            Mgr. Rovňáková

          • Knižné príbehy na filmovom plátne

          • Dňa 11.10.2022 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili výchovno-vzdelávacieho programu s názvom Knižné príbehy na filmovom plátne. Túto aktivitu a atmosféru čítania si vychutnali v Knižnici pre mládež mesta Košice. Názornými ukážkami nás pani knihovníčka priviedla ku zážitkovému prepojeniu prečítanej knihy a spracovaného filmu. Inšpirovali sme sa filmovými i knižnými novinkami. Po prezentácii sme si pozreli výstavu knižných titulov a pôsobenia spisovateľky Kláry Jarunkovej. Z knižnice sme odišli obohatení novými skúsenosťami a vedomosťami.

            Mgr. Škovranová

          • Organoleptické hodnotenie ovocia

          • Takto šiestaci na biológii pomocou zmyslov hodnotili kvalitu jabĺk. Všetky hodnotené jabĺčka pochádzali z domácich ovocných záhrad a veríme, že aj naši šiestaci vlastnoručne prispeli k ich pestovaniu. Víťazne jablko, ktoré dostalo najvyššie hodnotenie, presvedčilo svojimi vzhľadovými i chuťovými vlastnosťami a ocenili ho nielen hodnotitelia. 

            Mgr. Alena Engelová

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik.

            V termíne od 20. do 30.9.2022 žiaci 5., 6. a 7. ročníka absolvovali plavecký výcvik v Mestskej plavárni v Humennom. Cieľom tohto výcviku bolo zvládnuť základné plavecké zručnosti. Žiaci boli rozdelení do viacerých skupín podľa náročnosti. Niektorí z nich boli aj neplavci. Tí si museli najprv zvyknúť na vodné prostredie a postupne sa naučili udržať sa na vodnej hladine a preplávať šírku bazéna. V ďalších skupinách boli tí žiaci, ktorí už mali skúsenosť s vodou a ovládali aspoň jeden plavecký štýl. Títo žiaci sa naučili oba plavecké štýly, a to kraul a prsia. Niektorí z nich zvládli preplávať nielen šírku ale dokonca aj dĺžku bazéna so skokom do vody. Tí najlepší plavci sa naučili aj tretí plavecký štýl znak. Záverečný deň sa niesol v duchu súťaží a fair play, pretože aj tí najlepší plavci ocenili plavecké pokroky tých slabších plavcov povzbudzovaním a potleskom. Nakoniec všetci žiaci boli ocenení „mokrým“ diplomom a sladkosťou, ktorú si napokon zaslúžili aj učitelia. Svojimi odbornými schopnosťami doviedli žiakov k tomu, že každý z nich si vypestoval vzťah k vode a stali sa z nich plavci.

                                                                                                                      riaditeľ Mgr. S. Tokár

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou a ŠJ Kamenica nad Cirochou
        • 057/77 932 20 0948 870 444
        • Osloboditeľov 204, 067 83 Kamenica nad Cirochou 06783 Kamenica nad Cirochou Slovakia
        • 37874080
        • 2021634945
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje