• Olympiáda z nemeckého jazyka

          • Dňa 15. februára sa uskutočnila olympiáda z nemeckého jazyka. Žiaci 8.A triedy si preverili svoje vedomosti z cudzieho jazyka. Školské kolo pozostávalo z písomnej a ústnej časti. Písomná časť bola zameraná na počúvanie s porozumením, slovnú zásobu, gramatiku a čítanie s porozumením. Pri samotnom hodnotení ústneho prejavu sa dôraz kládol na schopnosť vyjadrovania sa, bohatosť slovnej zásoby, použitie správnej gramatiky a pohotovosť reagovať na zadané otázky. Testovanie prebiehalo online s využitím digitálnej technológie. Najúspešnejším žiakom gratulujeme a veríme, že budúci rok budú našu školu úspešne reprezentovať na olympiáde z NEJ.

            Mgr. Miriama Makara Ďuričková

          • Krásou krojov ku kultúrnemu dedičstvu: Školská beseda o našich kultúrnych klenotoch

          • V našej základnej škole sme nedávno usporiadali vzrušujúcu besedu, ktorá našich mladších žiakov zblížila s tradíciami a krojmi našej obce. Toto podujatie je súčasťou širšieho projektu "Krásou krojov ku kultúrnemu dedičstvu", ktorý nás inšpiruje k objavovaniu a zachovávaniu kultúrnych hodnôt.

            Hosťom besedy bola pani Eva Minichová, ktorá v rokoch 1993 – 1999 bola riaditeľkou regionálneho kultúrneho strediska v Humennom a v rokoch 1997 až 1999 vykonávala funkciu štátnej intendantky vo Vihorlatskom kultúrnom centre. V súčasnosti vedie spevácke skupiny Ľipova a Hrun v našej obci. Beseda vedená pani Minichovou bola nielen o počúvaní, ale aj o aktívnej účasti žiakov. Mali príležitosť položiť otázky, zdieľať svoje myšlienky a dokonca vyjadriť svoje nápady na to, ako by sme mohli integrovať kultúrnu dedičnosť do každodenného života na škole. Diskutovalo sa o histórii krojov v našej oblasti, ich význame a o tom, ako môžeme spojiť minulosť s prítomnosťou. Jedným zo zaujímavých momentov bolo, keď mohli žiaci obdivovať aj tradičné kroje, ktoré boli vytvorené a vyšité prastarými mamami. 

            Projekt "Krásou krojov ku kultúrnemu dedičstvu" necháva našich žiakov s nadšením hlbšie siahnuť do histórie a tradícií svojej obce. Oživuje vzťah k našej kultúrnej identite a vytvára priestor pre nové generácie, aby objavovali krásu krojov a ich historický význam. 

            Táto beseda je jedným z krokov v rámci nášho úspešného projektu, ktorý nás vedie k pochopeniu, váženiu a zachovávaniu našich kultúrnych klenotov. 

             Ing. Katarína Terkošová

          • Náš Valentín

          • Takto sme si pripomenuli sviatok sv. Valentína. Pri tejto príležitosti by sme radi pochválili žiakov 7.A, ktorí svojou kreativitou a iniciatívou spestrili priebeh dňa. 

            Mgr. Alena Engelová

          • Dejepisná olympiáda

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do dejepisnej olympiády. Jej 16. ročník sa niesol monotematickou časťou - hrady a zámky Slovenska. S množstvom historických faktov a poznatkov sa úspešne popasovali aj naši žiaci. Úspešnými riešiteľmi tejto súťaže sa stali Marek Gajdoš 6.A a Timea Vatahová 9.A. Krásne 1. miesto získal Matej Lukaček, žiak 6.A triedy. Žiakom patrí veľké poďakovanie za úsilie, snahu a chuť si rozširovať vedomosti o nové poznatky a reprezentáciu našej školy. Srdečne všetkým blahoželáme a tešíme sa z úspechov našich žiakov.

            Mgr. Marianna Rovňáková

             

          • Micro:bit v pohybe: Diaľkové ovládanie

          • V dnešnej dobe je dôležité, aby žiaci mali príležitosť rozvíjať svoje digitálne zručnosti a technologické vedomosti už od mladého veku. Projekt "Micro:bit v pohybe" sa ukázal ako inovatívny spôsob, ako zoznámiť žiakov s programovaním a ovládaním robotov pomocou diaľkového ovládania. 

            Žiaci zo šiesteho a siedmeho ročníka sa zapojili do tohto vzrušujúceho projektu, ktorý kombinuje výučbu programovania s fyzickým pohybom robotov. Na začiatku projektu každý žiak dostal svoj vlastný micro:bit - malý programovateľný počítač, ktorý je veľmi prístupný pre začiatočníkov. S pomocou online tutoriálov a inštrukcií od učiteľky sa žiaci rýchlo naučili základy programovania a programovania micro:bitu. 

            Po získaní základných programovacích zručností žiaci pokročili na nasadenie týchto vedomostí do praxe. Pomocou micro:bitu a senzorov pripojených k ich robotom vytvorili diaľkové ovládanie, ktoré umožňovalo presné riadenie pohybu. Táto fáza projektu zahrňovala spoluprácu a tímovú prácu, keďže žiaci museli efektívne komunikovať a riešiť problémy, ktoré vznikali počas procesu. 

            Výsledky projektu "Micro:bit vpohybe – Diaľkové ovládanie" boli nesmierne pozitívne. Žiaci nie len zdokonalili svoje technické zručnosti, ale tiež získali skúsenosti s tímovou prácou a riešením problémov v reálnom svete. Projekt nielenže obohatil učebný program, ale aj motivuje žiakov k ďalšiemu preskúmaniu sveta technológií a programovania. 

            Ing. Katarína Terkošová

          • Šaliansky Maťko – školské kolo

          • Dňa 7. februára 2024 si žiaci zmerali sily v prednese slovenskej povesti pod názvom Šaliansky Maťko.

            Šaliansky Maťko je veľkým prínosom pre deti pri poznávaní národnej histórie a kultúry, ako aj pri rozvoji ich estetického vkusu a schopnosti umeleckej komunikácie. Súťažiaci si vypočuli aj prednesy starších spolužiakov. Niektoré smutné, iné zase veselé. Všetky však zobrazujúce  život v minulosti.

            Žiaci súťažili v troch kategóriách.

            Porota pozorne počúvala povesti v podaní našich recitátorov, no vyhrať mohli iba najlepší.

             

            I. kategória:

            2. miesto – Tobias Vrabeľ                 3.A

             

            II. kategória:

            1.miesto - Tobiáš Terkoš                   4.A

            2.miesto – Vratko Tokár                    5.A

            3.miesto – Tamara Arvaiová             4.A

             

            III:kategória:

            1.miesto – Dorotka Mažeriková        7.A

             

            Držíme palce! Recitátori boli výborní, každý jeden z nich vložil do prejavu kus seba.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu, víťazom blahoželáme.

            Mgr. Mariana Mažeriková

          • Celoslovenské kolo súťaže “Ruské slovo“

          •                                       „Len ten je človekom, kto nadobudol krásu cez pieseň, báseň alebo modlitbu,

                                                 a kto je vo vnútri vybudovaný.“

                                                                                                                         Antoine de Saint-Exupéry
             

                 V piatok 09. 02. 2024 sa v Košiciach v priestoroch CVČ Domino uskutočnil 18. ročník  celoslovenskej súťaže „Ruské slovo“ v prednese ruskej poézie, prózy a v speve.

            Súťaže sa zúčastnilo 200 finalistov z 51 základných, stredných a vysokých škôl – víťazov krajských kôl. Bol to nádherný sviatok umeleckého slova a piesní. Počas prestávok organizátori zapojili všetkých súťažiacich do tvorivých dielní a priestory CVČ sa zaplnili spevom a tancom, dobrou a priateľskou atmosférou.

            Neľahkú úlohu mala každá zo 6 porôt  pri hodnotení súťažiacich a následne aj výbere z každej kategórie jedného víťaza na záverečný Galakoncert. Bolo potešením vidieť  na pódiu aj nášho žiaka Petra Terkoša.

            Našu školu reprezentovali 2 žiaci, ktorí sa vo svojej kategórii umiestnili na priečke víťazov celoslovenského kola, a to:

            1. Jasmína Mažeriková – 4.A  v 1. kategórii v prednese poézie – 2. miesto

            2. Peter Terkoš – 7.A – v 2.kategórii  v prednese poézie /vlastná tvorba/ - 1. miesto

             

            Naším recitátorom - milovníkom umeleckého slova blahoželáme a ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a rodnej obce.

             

                                                                                                                               Mgr. Marta Jančíková

          • Fašiangy na škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Fašiangy na škole.

            Fašiangový čas sme si aj my na 1. stupni spestrili karnevalom. Všetky deti sa v tento deň premenili na rôzne postavičky z rozprávok. Predstavili sa v karnevalovom sprievode, počas ktorého porota vyberala tie najkrajšie masky. Okrem tanca, všetci sa dychtivo zapájali do rôznych zaujímavých súťaží. Bohatá bola aj tombola, ktorou sme deti viedli k prijímaniu výhier, ale aj prehier. Tak, ako to v živote býva. Čas vyhradený našej školskej zábave uplynul veľmi rýchlo, najradšej by pokračovali v nekonečnej zábave. Tá však bude znova až o rok. Každá maska bola odmenená sladkosťou. My sa tešíme, že sa deti vyšantili a karneval sa im páčil.

            Mgr. Monika Stebilová

            Témou fašiangovej zábavy na druhom stupni bola Hollywood show. Na hornej chodbe ste tak mali možnosť stretnúť známe celebrity, ktoré stvárňovali naši kreatívni žiaci. Tí sa počas celého doobedia zabávali pop hudbou, o ktorú sa postarali naši deviataci. Ani tu nechýbali súťaže a tombola, v ktorej sa rozdávali jedinečné ceny. Vrcholom fašiangového doobedia bolo oceňovanie najkrajších masiek soškami Oskarov.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou a ŠJ Kamenica nad Cirochou
        • 057/77 932 20 0948 870 444
        • Osloboditeľov 204, 067 83 Kamenica nad Cirochou 06783 Kamenica nad Cirochou Slovakia
        • 37874080
        • 2021634945
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje