• Najlepšia z najlepších
          • Najlepšia z najlepších

          • Kadetka vojačka 1. st. Bianca Badidová z Kamenice nad Cirochou sa po maturite rozhodla pokračovať vo svojej stredoškolskej IT línii v Akadémii ozbrojených síl v študijnom programe Vojenské spojovacie a informačné systémy. Ako hovorí, urobila dobre.

            Vlani ste na Medzinárodnej študentskej vedeckej konferencii SECOSAFT v rumunskom Sibiu boli najlepšia z najlepších. Ako sa to dá dešifrovať.

            Posudzovalo sa 338 prác z 13 krajín, pričom sme boli rozdelení do sekcií. Súťažila som v kategórii technické vedy. To bola oblasť informatiky, elektrotechniky a strojárstva, ktorú som vyhrala. Organizátori z celej súťaže vybrali jednu prácu do pozície akoby absolútneho víťaza. Mala som tú česť.

             

            Čomu ste sa venovali?

            Moja práca sa volala „Použitie neurónových sietí v analýze údajovej komunikácie“.

             

            Čo si pod tým možno predstaviť?

            Komunikácia, ktorá je prenášaná medzi dvoma alebo viac zariadeniami, môže obsahovať nejaké vírusy, niečo škodlivé. Navrhla som systém, ako túto škodlivú časť zachytiť s pomocou neurónovej siete, teda umelej inteligencie.

             

            Vy ste však v Sibiu vyhrali aj tento rok.

            Na májovej konferencii už boli kategórie trochu preskupené a 1. miesto som získala v spomenutej technickej kategórii na úrovni inžinierskeho štúdia.

             

            Pokračovali ste v téme?

            Áno, v téme som pokračovala aj tento rok. Podstatou neurónovej siete je, že sa potrebuje na niečom učiť. Mali by ste jej ukázať, čo je dobrá a čo zlá prevádzka. Zlepšenie mojej práce spočívalo v tom, že zlú jej pri učení neukazujeme a ona sa musí vedieť sčasti rozhodnúť aj na základe toho, čo ešte nevidela.

             

            Bude to aj na červený diplom?

            Priemer mám okolo 1,14, takže azda áno, podľa toho ako zvládnem štátnice.

             

            Za čo ste získali odznak Vzorný kadet?

            Za prospech, študijný priemer a výsledky vo vojenskom programe kadeta.

             

            Ste piatačka, kam nastúpite do služby po promóciách?

            Mojím hlavným cieľom je zostať na akadémií ako interný doktorand a ďalej sa venovať výskumu.

          • Oceňovanie úspešných žiakov

          • Dnes si žiaci prevzali z rúk pána riaditeľa ocenenia za ich celoročné úspechy vo vedomostných, umeleckých a športových súťažiach. Oceneným žiakom gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach. 

          • Čas koncoročných triednych výletov 2. A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čas koncoročných triednych výletov 2. A .

            Koncoročný výlet začal našim výletníkom z 2.A naoko nepriaznivým daždivým počasím. No aj napriek tomu sme sa snažili o pridanú hodnotu, a to držať sa filozofie a pedagogickej koncepcie Márie Montessoriovej, že neexistuje zlé počasie, iba nesprávne oblečenie a že treba chodiť von za každého počasia. Tak sme sa 27. 6. 2023 predsa len vybrali na Brekovský hrad, a veru, dobre sme urobili. Príroda v obci Brekov bola výbornou voľbou vytvoriť pre deti príjemné a podnetné prostredie, ktoré podporilo ich sebadôveru a samostatnosť pri výstupe na Brekovský hrad. Žiaci šli vlastným tempom a v pokojnej atmosfére s pomaly ukazujúcim sa slniečkom. To nás priviedlo až pred brány hradu a spríjemnilo tak našim žiakom a pani učiteľkám celý koncoročný školský výlet, ktorý sme zakončili spoločnou opekačkou a hrami na workoutovom ihrisku pri miestnej materskej škole.

             

                                                                                                               Mgr. Mariana Mažeriková

          • Čas koncoročných triednych výletov 3.A a 4.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čas koncoročných triednych výletov 3.A a 4.A.

            Na zaslúžený školský výlet sa vybrali posledný júnový pondelok aj naši tretiaci a štvrtáci. Koncoročný výlet spojili s duchovným ako poďakovanie Bohu za prijatie živého Ježiška do ich srdiečok. Prvou zastávkou bola jediná hostiáreň na Slovensku v Prešove. Deti sa zoznámili a videli celý spôsob výroby hostií. Páčilo sa im to a rehoľné sestričky ich ponúkli chutným čajíkom aj keksíkmi. Potom sme spoločne aj s naším duchovným otcom Petrom a niekoľkými rodičmi putovali na Levočskú horu. Cestou hore sme sa pomodlili ruženec v Bazilike Navštívenia Panny Márie sme mali spoločnú svätú omšu. Náš výlet pokračoval v centre Levoče, kde mali deti aj krátky rozchod, čomu sa veľmi tešili. Vo večerných hodinách sa domov vrátili šťastní, unavení, ale s kopou zážitkov.

            Mgr. Monika Stebilová

          • Čas koncoročných triednych výletov 5.A, 6.A, 7.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čas koncoročných triednych výletov 5. A, 6.A, 7.A.

            Dňa 23. 06. 2023 sa triedy 5.A, 6.A, 7.A zúčastnili školského výletu, ktorý mal byť dobrodružnou bodkou za pilnou prácou počas školského roka. Žiaci navštívili Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, ktorá je zvláštnym klenotom svetového dedičstva. Ďalšou unikátnou zastávkou bol Kaštieľ v Betliari, ktorý je suverénne najnavštevovanejším kaštieľom juhovýchodného Slovenska. Po vzhliadnutí kultúrnej pamiatky sme sa napokon išli zabaviť do kina v blízkych Košiciach, kde sme sa už veľmi tešili na maximálny filmový zážitok.

             

                                                                                                                        Mgr. Mária Bozdošová

          • Čas koncoročných triednych výletov 1.A a 8.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čas koncoročných triednych výletov 1.A a 8.A.

            Triedni učitelia odmenili koncoročným výletom aj žiakov 1. a 8. ročníka za ich celoročnú prácu. V minulý horúci piatok sa schladili v popradskom Aquaparku. Počas celého dňa šantili v bazénoch a na tobogánoch. Žiaci spolu s učiteľmi prežili krásny deň a vrátili sa do pochmúrnej upršanej Kamenice, čo však nijak neovplyvnilo ich veselú náladu zo spoločne prežitých chvíľ. 

            Mgr. Peter Holp

          • Deň rodiny

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň rodiny .

                  V školskom areáli našej základnej školy sa dňa 21. 06. 2023 uskutočnil prvý ročník Dňa rodiny. V horúci júnový deň zorganizovala základná škola spolu s materskou školou krásne školské podujatie s prepojením rodinných vzťahov a priateľov školy.

                 Od obeda sa varil chutný guľáš s pomocou rodičov našich žiakov. Oficiálna časť sa začala krátkym programom detí materskej školy a žiakov základnej školy. Potom podujatie pokračovalo športovými súťažami a zábavou nielen pre školské deti, učiteľov ale aj milých a aktívnych rodičov. Športovalo sa aj v kolektívnych športoch ako napríklad vo futbale, florbale, volejbale alebo bedmintone. Všetky vekové kategórie sa v tento mimoriadny deň spojili. Počas celého popoludnia sa o hudbu staral náš deviatak Filip Lojan spolu so svojím otcom, začo im patrí veľká vďaka.

                  Poďakovanie patrí všetkým rodičom, ktorí prispeli bohatým pohostením, na ktorom si všetci pochutili, avšak väčšmi ďakujeme za spoločne prežité chvíle. Osobitne chce vedenie školy poďakovať zamestnancom Červeného kríža, sponzorom, ktorí prispeli na túto akciu: pani Rebejovej a pani Rošákovej, pánovi Veľasovi, Žinčákovi, Litvákovi, Orendáčovi, Ľubiščákovi, Sakáčovi, Boňkovi a Jablonskému. A v neposlednom rade patrí veľké poďakovanie Obecnému úradu Kamenici nad Cirochou na čele s pani starostkou Ing. Monikou Hamaďakovou a Obecnému úradu Kamienka pod vedením pána starostu Ing. Benjamína Blahu za pomoc pri organizovaní tohto podujatia.

            Vedenie školy

          • Hudba v srdci nám naozaj zostala v srdci

          • Videozáznam z 1. ročníka úspešnej speváckej súťaže Hudba v srdci. Veľmi si vážime pozitívne ohlasy od zapojených škôl, účinkujúcich a priateľov školy. 

          • Čas koncoročných triednych výletov 9. A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čas koncoročných triednych výletov 9. A.

            „Kráčajte vždy vo svetle a v sile vzkrieseného Krista. Buďte silní v nádeji a v láske k Bohu a blížnemu. Zachovajte si svoje vzácne slovenské tradície a svoje dedičstvo viery.“ Ján Pavol II.

             Táto krásna myšlienka pápeža Jana Pavla II. sprevádzala absolventov našej školy, žiakov 9. A, počas dvojdňového koncoročného  poznávacieho výletu  do Poľska /Osvienčim- Wadowice-Krakov/.

            Prvý deň naši žiaci ako prví návštevníci prešli novou vstupnou bránou do areálu koncentračného tábora Auschwitz I v Osvienčime. Počas trojhodinovej exkurzie si pozorne vypočuli rozprávanie sprievodcu o živote väzňov a smutných osudoch celých rodín, svedectvom čoho boli aj zhromaždené osobné predmety a  autentické  fotodokumenty. Nasledovala exkurzia v rozsiahlom vyhladzovacom tábore Auschwitz II-Birkenau /Brezinka/. Tieto pietne miesta sú mementom pre všetkých a dôkazom absurdnej nacistickej politiky a vojny, ktorá si vyžiadala milióny nevinných ľudských životov. K múru smrti, kde nacisti každý deň popravovali svoje obete, sme položili kyticu kvetov.

            V popoludňajších hodinách sme sa presunuli do Wadowíc - rodiska pápeža Jána Pavla II. a svoje vrúcne modlitby a prosby sme predniesli  v Bazilike minor Presvätej Bohorodičky, ktorú denne navštevoval a v ktorej bol aj pokrstený ešte ako Karol Wojtyla. Veľkým duchovným zážitkom bola interaktívna prehliadka rodného domu Pápeža s audiosprievodcom na ploche viac ako 1 000 m2, na ktorej sme mali možnosť spoznať jeho celú životnú cestu. Každý z účastníkov mal možnosť v neďalekej cukrárni ochutnať obľúbený zákusok Svätého Otca - krémeš.

            Vo večerných hodinách sme sa presunuli do hotela v Krakove.

            Nasledujúci sviatočný deň, v deň sviatku Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, sme sa po chutných raňajkách vybrali po nábreží rieky Visly do historického centra Krakova. S naším duchovným otcom Mgr. P. Sepešim  a technickým sprievodcom CK sme obdivovali historické pamiatky Krakova -  kráľovský zámok Wawel, Kráľovskú katedrálu, Jagelowskú univerzitu a jej Collegium Maius s orlojom, hlavné námestie, Mariánsku baziliku s gotickým oltárom a stredovekú budovu Sukiennice. Po prehliadke starého mesta sme si všetci dopriali osobné voľno aj na nákup suvenírov na Glownom rynku.

            Obohatení o nezabudnuteľne zážitky z poznávania histórie skrz vieru a posilnení myšlienkou Jána Pavla II. „Nijaká technika a nijaká inštitúcia nemôže nahradiť ľudské srdce, ľudské úsilie, keď ide o stretnutie s utrpením blížneho. Úcta k ľudskej dôstojnosti sa tak spája s láskou k trpiacemu človeku“  sme sa šťastne v neskorých nočných hodinách vrátili domov.

            Poďakovanie patrí všetkým, no najmä vedeniu školy a Rade rodičov, nášmu duchovnému otcovi, zdravotnej sestre Bc. J. Nackovej, rodičom, ktorí dopriali tento pekný výlet svojim deťom a aj samotným žiakom za slušné správanie.

                                                                                                                                  triedna učiteľka  Mgr. Marta Jančíková

          • Základy podnikania

          •      Dnes žiaci šiesteho ročníka slávnostne prijali certifikáty o ukončení programu Základy podnikania, ktoré absolvovali cez školský rok.

                 Účelom programu Základy podnikania je poskytovať praktické informácie o organizácií a fungovaní podniku v systéme slobodného podnikania pre žiakov piateho a šiesteho ročníka základných škôl. Päť tém PENIAZE – ORGANIZÁCIA – MANAŽMENT A POVOLANIA – VÝROBA – MARKETING oboznamujú žiakov so základnými prvkami podnikania, spolu s podloženými ekonomickými princípmi a základmi finančnej gramotnosti. Základy podnikania doplnili tradičnú skladbu vyučovacích predmetov na základnej škole konceptami na rozvíjanie podnikateľských a ekonomických schopností a možnosť zvyšovať finančnú gramotnosť, rozvinuli vedomosti žiakov o fungovanie, riadenie a zodpovednosť slobodného podnikania; podnietili žiakov, aby hľadali možnosti svojich budúcich povolaní a podali žiakom pozitívne vzory dospievajúcich a dospelých.

                                                                                                                                           Ing. Terkošová

          • Lesná pedagogika

          • 8. júna vyučovanie v 3. a 4. ročníku obohatil lesník Ing. Lukáš Komarc, ktorý deťom porozprával viac o lese a o jednotlivých stromoch. S deťmi si zahral rôzne didaktické hry - puzzle, hádaj čo je vo vrecúšku, deti prešli lesom vo svojej fantázii a následne vypovedali o tom, čo v mysli videli. Každá ich výpoveď bola originálna. Deti sa predbiehali v odpovediach. Bol prekvapený, koľko toho vedia. Najviac sa im páčila ukážka zvukov zvierat, ktoré aj uhádli. Tešíme sa, že nabudúce naše stretnutie s pánom lesníkom prebehne v lese.

            Mgr. Monika Stebilová

             

          • Enjoy hearts

          •      Dňa 01. 06. 2023 sa naši žiaci v spolupráci s Gymnáziom M. R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom zapojili do krásneho projektu s názvom Enjoy hearts. Cieľom projektu je potešiť každého človeka na zemi. Tento rok sa budú tešiť obyvatelia Rakúska.

                 Naozaj platí, že človeka možno potešiť aj málom, veď jednoduchou úlohou žiakov bolo nakresliť srdiečko. Takýmto malým gestom poteší 115 šikovných žiakov až 44 528 ľudí. Toľko srdiečko poputovalo z našej školy robiť radosť iným. Aj to je dôkaz, že naše školské deti vedieme k srdečnosti a prosociálnosti.

            Mgr. Alena Engelová

          • Kúzelná fyzika

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kúzelná fyzika.

            V piatok 02. 06. sa na našej škole uskutočnila vedecká šou plná fyziky a kúziel. Mgr. Michal Figura si zábavnou formou pripravil pásmo experimentov, ktoré hlavne mladší žiaci sledovali s úžasom. Starší žiaci síce vedia, že fyzika je „čarovným“ svetom, ale na druhej strane si uvedomujú, že je to sústavná príprava na vyučovanie, bez ktorej tento svet nemôžu pochopiť. Za „Kúzelnú fyziku“ sme sa  poďakovali veľkým potleskom.

                                                                                 Ing. Bernardína Suchárová

          • Medzinárodný deň detí

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň detí.

            Doobeda sa ulicami obce rozozvučal detský smiech, pretože sa slávil Deň detí. Učeniu v tento deň odzvonilo a žiakov tak čakal pekný program.

                 Ranné slnečné lúče zohrievali tváre všetkým, ktorí počas nenáročnej túry obdivovali krásy kamenickej prírody. Prechádzka končila na ihrisku, kde si žiaci mohli na chvíľu oddýchnuť a pripraviť sa na ďalšie pripravené aktivity.

                 Svoju šikovnosť v podávaní prvej pomoci si mohli otestovať na stanovištiach zdolávaním rôznych úloh. Tie overili ich znalosť podať prvú pomoc, ovládanie telefónnych čísel záchranných zložiek a podobne. Samozrejmosťou boli rôzne športové aktivity, ktoré počas celého doobedia spestrovali dnešný slnečný deň.

                 Radosť v očiach počas príhovoru pána riaditeľa odzrkadľovala to, že sa nám podarilo potešiť našich žiakov v ich krásny sviatok. 

            Mgr. Katarína Jenčová

          • Zahraničná návšteva

          • Posledný májový deň spestrila svojim žiakom naša milá kolegyňka Mgr. Jaroslava Ivanová. Vyučovacie hodiny anglického jazyka obohatila o nový zážitok, keď svojim kolegom, ale najmä žiakom predstavila svoju zahraničnú rodinu, a to svoje neterky žijúce v Anglicku.

                 Vyučovanie anglického jazyka bolo obohatené o didaktické hry s nepretržitou komunikáciou v anglickom jazyku v podobe besedy, kladenia otázok či spontánnou bezprostrednou komunikáciou medzi našimi zvedavými žiakmi a dievčatami. Našu príjemnú návštevu žiaci zahltili otázkami, ktoré sa týkali ich rodiny, školy, športu, životného štýlu a taktiež ich špecifického vzhľadu, ktorý bol pre našich žiakov veľmi atraktívny. Starší žiaci si mohli prostredníctvom konverzácie overiť svoje jazykové zručnosti v cudzom jazyku, tí mladší sa snažili prekonať ostych z rozprávania po anglicky. Celý vyučovací deň sa niesol v duchu aktívnej angličtiny, ale aj pohostinnosti a láskavého prístupu zo strany žiakov a učiteľov našej školy k našim novým zahraničným kamarátkam. Aj ony si ochotne pre našich žiakov pripravili snack - pochúťku v podobe anglických sendvičov.

                 Našej kolegyňke Jarke ďakujeme za obohacujúcu skúsenosť a možnosť spoznávať nových zaujímavých ľudí v prostredí školy s prepojením rodinných vzťahov.

                                                                                                                    

                                                                                                                         PaedDr. Beáta Kováčová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou a ŠJ Kamenica nad Cirochou
      • 057/77 932 20 0948 870 444
      • Osloboditeľov 204, 067 83 Kamenica nad Cirochou 06783 Kamenica nad Cirochou Slovakia
      • 37874080
      • 2021634945
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje