• Policajtka medzi nami

          • V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti i cestujúci v prostriedkoch hromadnej alebo osobnej dopravy. Považujeme za dôležité ich v tejto oblasti vzdelávať a pripravovať na rôzne situácie. Preto sme v tomto týždni uskutočnili aktivity a besedu z dopravnej výchovy. Túto učebnú činnosť v našej škole s ochotou realizovala Katarína Harvaniková, aby žiaci získavali základné vedomosti, zručnosti a návyky zamerané na bezpečné správanie sa v rôznych dopravných situáciách.

             

                                                                                                                                                           Mgr. Jana Straniaková

          • ENGLISHSTAR

          • Dňa 25. apríla 2024 sa 20 žiakov z 2. – 9. ročníka našej ZŠ zapojilo do medzinárodnej súťaže ENGLISHSTAR v anglickom jazyku. Žiaci si overili svoje vedomosti už len v samotnom porozumení zadania úlohy, slovnej zásoby, tvorenia slov, gramatických javov či čítania s porozumením. Účastníkom držíme palce, pretože na celkové vyhodnotenie súťaže si musia počkať ešte niekoľko týždňov a dúfame, že sa úspešne umiestnia a vyhrajú aj nejakú zaujímavú cenu, napríklad smartfón.

            Cieľom tejto súťaže je nielen zviditeľniť anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožňuje žiakom porovnávať si svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predniesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť uznanie.

             

                                                                                                                                             Mgr. Miriama Makara Ďuričková

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme sme si so žiakmi pripomenuli nielen rôznymi edukačnými aktivitami, ale deviataci aj priložili ruku k dielu a prispeli ku skrášleniu okolia školy.

             

                                                                                                                                                              Mgr. Alena Engelová

          • Úspech našej školy v súťaži organizovanej spoločnosťou 5peňazí pod záštitou Národnej banky Slovenska

          • S radosťou oznamujeme, že naša škola dosiahla vynikajúci úspech v nedávnej súťaži organizovanej spoločnosťou 5peňazí pod záštitou Národnej banky Slovenska. Naša škola získala maximálny počet bodov od hodnotiteľov a ako odmenu sme obdŕžali cenný kufrík s témou "Fenomény sveta - Financie".

            Táto súťaž predstavuje dôležitý krok v našom záväzku poskytovať kvalitné finančné vzdelávanie našim žiakom. Cítili sme sa mimoriadne poctení, keď sme sa dozvedeli, že sme boli vybratí medzi najlepšie školy v tejto prestížnej súťaži.

            Spolu so žiakmi sme vynaložili obrovské úsilie a nasadenie, aby dosiahli tento pozoruhodný výsledok. Ich oddanosť finančnej gramotnosti a vzdelávaniu je nádejou pre budúcnosť našej spoločnosti. Tento úspech nás ešte viac motivoval k tomu, aby sme pokračovali v posilňovaní finančných zručností našich študentov.

            Cenný kufrík s témou "Fenomény sveta - Financie" nám poskytne jedinečné nástroje a zdroje na ďalšie posilňovanie finančného vzdelávania našej školskej komunity. Veríme, že tieto nové prostriedky nám pomôžu ešte lepšie pripraviť našich žiakov na budúce finančné výzvy a rozhodnutia.

            Chceme sa úprimne poďakovať spoločnosti 5peňazí a Národnej banke Slovenska za usporiadanie tejto súťaže a za uznanie našej školy. Tiež by sme chceli srdečne poďakovať pracovníčkam Tatra banky Humenné, ktoré na našej škole uskutočnili veľmi informatívnu besedu o financiách. Ich prínos k finančnému vzdelávaniu našich žiakov bol veľmi cenný a oceňujeme ich angažovanosť.

            Tešíme sa na ďalšie príležitosti na posilňovanie finančnej gramotnosti a na ďalšiu spoluprácu s organizátormi tejto súťaže. Nech je tento úspech zdrojom inšpirácie pre všetkých a motiváciou na ďalšie vzdelávanie v oblasti financií.

                                                                                                                                          Ing. Katarína Terkošová

                                                                                                                         Koordinátor finančnej gramotnosti na škole

          • VI. ročník Medzinárodnej výtvarno-lingvistickej súťaže LinquaART.eu

          •                                                                                                 „Vlasť nežije na mape, ale v srdciach ľudí.“

                                                                                                                                                        Adam Mickiewicz


             

            V dňoch od 4.04. do 7.04.2024  žiak našej školy Peter Boňko  z 8.A triedy spolu s vyučujúcou Mgr.Martou Jančíkovou sa zúčastnili vzdelávacieho pobytu v Centre vzdelávania v meste Wodzislaw Slaski /Poľsko/- hlavného organizátora Medzinárodného projektu LinquaArt.

            Prvý deň sa konal slávnostný ceremoniál odovzdávania certifikátov a cien laureátom VI. ročníka   Medzinárodnej výtvarno-lingvistickej súťaže  LinquaART.eu, cieľom ktorej je motivovať žiakov a študentov učiť sa cudzie jazyky prostredníctvom kultúry a umenia. V tomto roku zaujala tiež téma „Príslovia  sú múdrosťou národov. Ukážte svoju krajinu svetu“.

            Peter Boňko reprezentoval našu krajinu prezentáciou  nášho regiónu, ktorá obsahovala výtvarnú prácu „Múzeum moderného umenia Andy Warhola“ a slohovú prácu o významnom predstaviteľovi PopArtu.

            Spomedzi laureátov základných a stredných škôl z Poľska, Bulharska, Grécka, Gruzínska, Maďarska, Litvy, Kazachstanu a Moldavska sa náš žiak Peter Boňko stal laureátom  súťaže a získal pekne  III.miesto.

            Súčasťou pobytu boli aj prezentácie   lektorov z Talianska, Číny a z Južnej Kórey, návšteva Dietrichsteinského paláca, workshopy v technickom múzeu, celodenný výlet po Sliezku ,vrátane zámku Piastowski  v meste Gliwice , návšteva Základnej  školy  40  Ruda Slaska , aktivity v regionálnom múzeu v Rude Slaskej a v Planetáriu M.Kopernika.

               Petrovi blahoželáme a ďakujeme za peknú reprezentáciu našej nádhernej krajiny – Slovenska, ktorá leží nie iba v srdci Európy, ale aj v srdciach každého z nás.

                                                                                                                                                

                                                                                                                                                           Mgr. Marta Jančíková

          • Krížová cesta v škole

          • Cez pôstne obdobie sme v našej škole sústredili pozornosť na prežívanie Ježišovho utrpenia cez pobožnosť krížovej cesty. Dňa 27. 03. 2024  prebiehala dramatizovaná krížová cesta v priestoroch našej školy, naši žiaci striedavo čítali modlitby, niesli kríž a sviece a držali obrazy so zastaveniami. Súcit s Ježišom vyjadrili tichým rozjímaním, ukončeným prosbou a túžbou po vlastnej zmene. Každý, kto sa zapojil do diania, vnímal svoju úlohu veľmi individuálne a s pokorou. Zo žiackych tvárí sme pozorovali vážnosť, ale aj hrdosť, že sú súčasťou tejto pobožnosti. Myšlienkami sme boli všetci s Ježišom na jeho ceste na Golgotu. Ďakujeme všetkým, ktorí sa pokorne a s úctou podieľali na realizácii krížovej cesty – cesty utrpenia a spásy.

             

            Mgr. Peter Sepeši a Mgr. Mariana Mažeriková

          • Veľkonočná tvorivá dielňa

          • Na príchod jari sa vždy pripravujeme s láskou, pokorou a vedomím, že budeme oslavovať najvýznamnejší kresťanský sviatok Veľkú noc. V našej tvorivej dielni sa dnes maľovalo, lepilo, strihalo, zdobilo, ale aj maškrtne jedlo. Pod rukami našich učiteľov a žiakov vznikali krásne produkty ako kraslice zdobené bavlnkou, papierové kvety, usmievavé veľkonočné zajačiky či cestovinové  vajíčka. Našimi školskými priestormi sa ozývala neutíchajúca vrava či milý detský smiech. Za vytvorenie príjemnej predveľkonočnej atmosféry patrí vďaka všetkým. Bol to pre nás ďalší prínosný deň, zažili sme veľkú radosť, ale aj hrdosť z usilovne vytvorených výrobkov.

             

                                                                                                                                                                  PaedDr. Kováčová

          • Výchovný koncert

          • Dňa 20.03.2024 sa všetci žiaci prvého stupňa zúčastnili výchovného koncertu v ZUŠ Múza v Humennom, ktorý pre nich pripravili talentovaní žiaci spolu s ich učiteľmi. Žiaci sa oboznámili s rôznymi hudobnými nástrojmi, započúvali sa do príjemných melódií, riešili hudobné hádanky. Navštívili sme tiež Vihorlatské múzeum v Humennom, kde žiaci obdivovali krásu Karpatskej kraslice, spoznali rôzne techniky zdobenia veľkonočných vajíčok, ktoré im ukázal skúsený lektor. Po exkurzii na nich čakala tvorivá dielňa v priestoroch Vihorlatského múzea. Žiaci zdobili vyfúknuté vajíčka lepením a kreslením, ktoré si potom mohli odniesť domov.

             

                                                                                                                                                            Mgr. Jana Straniaková

          • Svetový deň vody 22. 03. 2024

          • Naši učitelia si pre nás pripravili rôzne aktivity o vode, z ktorých sme sa dozvedeli nové užitočné informácie a aj sa dobre zabavili :-)

             

                                                                                                                                                    Mgr. Marianna Rovňáková

          • Výstava na VLM

          • Vojenské lesy a majetky SR každoročne organizujú výstavu lesníckych trofejí. Spolu so žiakmi našej základnej školy sme túto výstavu navštívili. Ďakujeme lesnému pedagógovi za zaujímavý výklad a tvorivé sprievodné aktivity, ktoré si pripravili pre žiakov.

                                                                                                                                                                        Mgr. Stebilová

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Každoročne organizujeme v našej škole recitačné súťaže, ktorými zvyšujeme u žiakov komunikačné   kompetencie, vystupovanie pred verejnosťou, zvládanie trémy a samozrejme aj prozodické vlastnosti reči. Jednou z nich je aj Hviezdoslavov Kubín, ktorý sa konal 07.03.2024. Krásu slova v prednese poézie a prózy prezentovalo 22 žiakov. Súťaž prebiehala v 3 kategóriách:

             

                                1.kategória-žiaci 2.-4. ročníka

                                2.kategória-žiaci 5.-6. ročníka

                                3.kategória-žiaci 7.-9. ročníka

             

            Každá kategória bola delená na recitáciu poézie a prózy.

            V tomto školskom roku sme opäť objavili nové talenty. Zvýšila sa úroveň výberu textov a hlavne zodpovednej prípravy žiakov na školské kolo. Porota v zložení učiteliek slovenského jazyka mala zodpovednú a náročnú úlohu vybrať tých najlepších.

             

            Výsledky umiestnenia žiakov školského kola:

             

            I. Kategória v prednese poézie  :                                          I. Kategória v prednese prózy:

             

            1. miesto: Daniel Daňo 4.A                                                1. miesto: Tamara Tovarňaková 4.A

                                                                                                    

            2.miesto: Editka Gromanová 4.A

             

                            Jasmína Mažeriková 4.A

                                               

            3.miesto: Jakub Harvanik  3.A

             

                            Tobiáš Terkoš   4.A

             

            II. Kategória v prednese poézie:                                           II. Kategória v prednese prózy:

             

            1. miesto :Lukáš Vataha 5.A                                                 1. miesto: Patrik Vataha 6.A

                                                

            2. miesto :Stela Ivancová 5.A                                               2.miesto: Vratko Tokár  5.A

                                                                                                         

            3.miesto: Zuzana Balogová 5.A

             

             

            III. Kategória v prednese poézie:                                          III. Kategória v prednese prózy

             

            1.miesto: Peter Boňko 8.A:                                                  1. miesto: Dorotka Mažeriková 7.A

             

                                                                                                          2.miesto: Nela Straniaková 6.A

             

                                                                                                          3.miesto: Peter Terkoš   7.A

             

             

            Ďakujeme všetkým reprezentantom svojich tried, ktorí boli ich víťazmi, výhercom školského kola srdečne blahoželáme a prajeme im, aby našu školu čo najlepšie reprezentovali ďalej na okresnom kole. 

             

                                                                                                                                                                   Mgr. Stebilová

          • Peniaze v mysli, budúcnosť v rukách

          • Naša škola v tomto týždni uskutočnila inovatívny projekt zameraný na vzdelávanie detí o peniazoch, úsporách a finančných zručnostiach. Týždeň Finančnej Gramotnosti ponúkol našim žiakom jedinečnú príležitosť naučiť sa dôležité aspekty finančného sveta formou zábavných a vzdelávacích aktivít. Jednou z najvýznamnejších udalostí tohto týždňa bol program v spolupráci s pracovníkmi z miestnej banky, ktorí prišli do školy a poskytli žiakom cenné informácie o bankových účtoch, úveroch, úrokoch a platbách kartou. Počas besedy sa žiaci dozvedeli o výhodách a povinnostiach spojených so zriadením bankového účtu a používaním kreditných a debetných kariet. Zároveň sa zoznámili s rôznymi druhmi úverov a dôležitými aspektmi ako úrokové sadzby a splátkové podmienky. Jedným z najzaujímavejších aspektov týždňa bola výstava starých peňazí, ktorá poskytla žiakom pohľad na minulosť financií. Pri pohľade na historické mince a bankovky sa žiaci dozvedeli o histórii peňazí a vývoji platidiel. Okrem toho sme mali rád ďalších aktivít, ktoré zapájali žiakov a pomáhali im lepšie pochopiť svet financií. Napríklad sme mali hru pexeso s maketami bankoviek a mincí, ktorá nielen rozvíjala ich pamäť, ale aj pomáhala im spoznať rôzne hodnoty peňazí. Okrem toho žiaci mali identifikovať mince len pomocou hmatu. Pri tejto aktivite sa vžili do „kože“ slabozrakých ľudí, ktorí len podľa hmatu vedia akú mincu majú v ruke. Táto aktivita nielen rozvíjala ich zmysly, ale aj podnecovala záujem o detaily a dôkladnosť pri práci s peniazmi. Ďalšou skvelou aktivitou bolo vytvorenie obchodíka vo škole, kde si žiaci mohli nakupovať podľa zoznamu a získať tak
            predstavu o tom, ako funguje výdavok peňazí v reálnom svete. Žiaci popri bohatej palete aktivít mali ešte jedinečnú príležitosť, že sa naša škola zúčastnila na európskom kvíze o peniazoch (EMQ), ktorý je súčasťou iniciatívy Európskej centrálnej banky na podporu finančnej gramotnosti mládeže. Témy, ktoré boli zahrnuté v kvíze, zahŕňali rozličné aspekty financií, ako sú rozpočtovanie, úspory, bankové produkty a ochrana pred podvodmi. Celý týždeň Finančnej Gramotnosti bol úspešnou iniciatívou, ktorá umožnila našim žiakom získať dôležité finančné zručnosti a pochopiť ich význam v každodennom živote. Veríme, že tieto skúsenosti budú mať dlhodobý vplyv na finančnú bezpečnosť a úspech našich žiakov v budúcnosti.

                                                                                                                                                         Ing. Katarína Terkošová

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • Svetový deň Downovho syndrómu si žiaci aj pedagógovia našej školy pripomenuli zapojením sa do PONOŽKOVEJ VÝZVY.Obuli sme si odlišné ponožky, aby sme takto spoločne vyjadrili podporu a sympatie ľuďom s DS a ukázali, že chceme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

             

                                                                                                                                                              Mgr. Alena Engelová

          • Čitateľská výzva

          •  

            Čítame všetci,

            čítame radi,

            čítame stále...

            V marci čítame viac a možno aj netradične...

            Hľa!

            Takto sme čítali a niektorí z nás trávili voľný čas s knihou...

            Pridajte sa k nám, milí čitatelia, a pošlite svoju čitateľskú fotografiu, marcová výzva stále pokračuje!

          • Korčuliarsky výcvik

          • Žiaci 2. A a 3. A  triedy sa veľmi potešili, keď zistili, že ich v marci čaká päťdňový korčuliarsky výcvik pod vedením skúsených trénerov. V priebehu týchto športových dní sa hravou formou učili základom korčuľovania, neskôr pokročilí už len zdokonaľovali svoju techniku. Ich denné snaženie viedlo k rozvoju pohybových zručností, zlepšeniu zdravotného stavu, ale aj v rozvoji ducha a tela. Na záver úspešného týždňa sa všetci korčuliari zúčastnili Olympijských hier. Víťazmi s diplomami v ruke sa stali všetci zúčastnení žiaci. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí boli malým korčuliarom nápomocní s obliekaním a obúvaním korčúľ, ale aj profesionálnym trénerom za ich ľudský a obetavý prístup v učení našich najmilších.

                                                                                                                                                                     Mgr. Peter Holp 

          • Svetový deň vody vo Vihorlatskom múzeu v Humennom


          • Žiaci sa v múzeu aktívne zapájali do riešenia zaujímavých a zábavných vzdelávacích úloh. Zamýšľali sa nad problematikou hospodárenia s vodou, nad možnosťami šetrenia vody v domácnostiach a jej opätovného využitia, ako aj nad väčšími ekologickými problémami súvisiacimi s vodou na našej Zemi.

             

                                                                                                                                                   Mgr. Marianna Rovňáková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou a ŠJ Kamenica nad Cirochou
      • 057/77 932 20 0948 870 444
      • Osloboditeľov 204, 067 83 Kamenica nad Cirochou 06783 Kamenica nad Cirochou Slovakia
      • 37874080
      • 2021634945
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje